Portofelul digital ne poate scuti de multe vulnerabilități


Un portofel digital de criptomonede este, în general, echivalentul unui cont bancar: permite primirea de criptomonede, stocare și trimitere către alte conturi. Portofelele stochează parola privată necesară pentru a accesa adresa bitcoin.

Orice portofel digital este format in principal din 2 tipuri de chei .

  1. Prima cheie este cheia publica. Aceasta cheie joaca rolul de adresa a portofelului, adresa pe care o poate vedea oricine si o poate folosi doar pentru a trimite criptomonede.
  2. A doua cheie este cheia privata. Cheia privata are rol dublu, este atat o metoda de autentificare cat si o parola pentru a accesa criptomonedele din portofel.

Cand cineva va trimite criptomonede, tot ce se intampla este schimbarea proprietarului de la expedietor la destinatar. Toate aceste tranzactii sunt confirmate prin inregistrari in blockchain .

Majoritatea portofelelor electronice nu va ofera si posibilitatea sa cumparati sau sa vindeti criptomonedele, ele sunt facute doar pentru stocare, foarte putine portofelele ce va permit sa faceti si tranzactii cu criptomonede.

Clasificare portofele digitale după tipul de accesare

HOT WALLET

Prima categorie ar fi cea de “hot wallet”. Un astfel de portofel are mereu acces la internet si implicit la blockchain. Sunt numite “hot” deoarece sunt active si usor de accesat in orice moment.

COLD WALLET

Cold Wallet – sunt portofelele offline. Aceste portofele joaca rolul de seif si sunt preferate pentru depozitarea unor cantitati mai mari de criptomonede pe un termen lung de timp. Aceste portofele sunt fizice si seamana foarte mult cu un stick usb normal, cu un display pe el. Pe langa securitatea foarte buna (unele au si detector de amprenta pentru deblocare) sunt si foarte rezistente. Securitatea este una foarte mare, este ferit de orice atac cibernetic si orice tip de virus.

Clasificare portofele digitale după modul de stocare

Daca le clasificam dupa modul in care depoziteaza cheia privata sunt 5 tipuri de portofele:

DESKTOP WALLET

Portofelele desktop se descarca si instaleaza pe un singur computer. Avantajul cel mare al unui astfel de portofel este faptul ca poate fi accesat doar de pe acest computer. Dezavantajul ar fi ca un astfel de portofel este vulnerabil la atacurile cibernetice si virusarilor.

MOBILE WALLET

Portofelel de pe telefoane – acest tip de portofel functioneaza doar pe un telefon. Are aceleasi avantaje si dezavantaje precum cel de pe desktop.

ONLINE WALLET

Portofelele online sunt portofelele ce funtioneaza pe un “cloud serivce” detinute de altcineva (parte terta). In acest caz cheile sunt stocate pe servere si se pot efectua tranzactii direct din portofel. Dezavantajul acestor portofele este riscul unui atac cibernetic dar avantajul ar fi ca putem face tranzactii direct.

HARDWARE WALLET

Portofelele hardware sunt aceleasi cu cele “cold wallet” despre care am vorbit mai sus. Sunt create cu scopul de depozitare a criptomonedelor pe un termen lung de timp. Un alt dezavantaj ar fi ca nu se poate accesa foarte rapid acest portofel.

PAPER WALLET

Portofelul pe hartie, da exista si portofele cripto pe hartie. Aceasta metoda consta in printrarea unui cod de tip QR care contine atat adresa publica cat si cheia privata. Aceasta metoda este mult mai clasica si “old school” dar are avantajele ei. Acest tip de portofel are cea mai buna securitate. Dezavantajul major al unui astfel de portofel este faptul ca acea foaie se poate pierde foarte usor.

Fiecare utilizator instalează o aplicație software, care este un fișier portofel digital, pe calculator sau pe telefonul mobil, sau de pe o pagină web. Portofelele din rețeaua web sunt cea mai comună formă de portofele digitale și sunt disponibile pe mai multe platforme de schimb criptografic. Acestea sunt accesibile printr-un browser. Exemple de portofele web sunt MetaMask și Trust Wallet. Cu aceste portofele digitale, utilizatorul poate să trimită sau să primească criptomonede de la alți utilizatori.

Portofelele digitale pot fi dedicate, pentru o singură criptomonedă (exemple: Bitcoin, Etherium, Ripple, Litecoin), sau pot fi multimonede (Coinomi, CoinSpot, CoinVault, Cryptonator multi-cryptocurrency wallet, Exodus, Gatehub, Holy Transaction, Jaxx Wallet, UberPay Wallet.

Daca utilizăm frecvent astfel de tranzacții și dorim să trimitem si sa primim rapid cripotomonede atunci portofelele instalate pe telefonul mobil sunt cele mai bune și mai accesibile .