Acte și lucrări necesare pentru o casă la roșu


Scurtă introducere asupra termenului casă la roșu

O construcție nu poate fi considerată ca „finalizată” fără să aibă acoperiș. Deci nu poți să spui că ai o construcție finalizată „la roșu” și să nu ai acoperiș. Acoperișul este unui din acele elemente structurale . Casele vândute în acestă etapă sunt mai ieftine decât cele terminate „la alb”.

Adesea, pentru a nu deveni o povara din punct de vedere financiar, cei mai multi investitori prefera sa construiasca casele in trei etape, respectiv: la rosu, gri, iar in final, la cheie. Intre cele trei etape pot exista anumite pauze, ori acestea pot fi realizate succesiv.

Foarte multe anunturi imobiliare publicate pe site-uri din acest domeniu de activitate privesc constructia sau vanzarea de case la rosu , la gri sau la alb . Termenul este utilizat adesea de catre constructori sau dezvoltatori , iar viitorii proprietari de imobile ar trebuie sa fie familiziarizati cu aceasta sintagma !  De cele mai multe ori, clientii evita sa aleaga construirea unei case de la zero deoarece pretul unei case la rosu este mult mai convenabil. In special, pentru ca aceasta dispune de anumite materiale, stil de constructie si amplasament prestabilite, deci libertatea in alegerea casei scade. Achizitia unei case la rosu are avantaje (iti permite o finisare ulterioară dupa gusturi si la o calitate dorită de client ) dar si dezavantaje ( pot fi erori de constructie sau minusuri in calitatea structurii – de exemplu, o izolatie la fundatie proasta, sau un prospect prost in ceea ce priveste adancimea fundatiei si rezistenta ei in functei de sol). Casa la rosu poate fi ridicata si in regie proprie, urmand sa apelezi apoi la specialisti in instalatii si finisaje.

Proiectele de constructii case la rosu presupun turnarea fundatiei cu plasă sudată , ridicarea zidariei si amenajarea structurii acoperisului. Intr-o anumita masura, se poate spune ca o casa la rosu reprezinta scheletul constructiei, permitand ulterior montarea instalatiilor si a materialelor de finisare.

Motivul pentru care o astfel de constructie se numeste „la rosu” este acela ca, in trecut, pentru constructii se folosea doar caramida. In prezent, insa, o casa la rosu ar putea fi de exemplu alba, daca veti decide sa folositi BCA, sau gri, daca veti folosi boltari din beton. Acestea fiind spuse, retineti faptul ca „la rosu” este doar un termen generic, care se refera la o structura fara finisaje sau instalatii.

Daca va decideti sa achizitionati un apartament la rosu sau o vila la rosu, pe langa pretul acestora trebuie sa va informati si asupra aspectelor juridice necesare unui astfel de proces.

Este posibila situatia in care constructia la rosu respectiva casă nu a fost intabulata in cartea funciara. In acest caz, obiectul contractului autentic de vanzare – cumparare il poate constitui terenul pe care a fost ridicata constructia. Cel care va cumpara casa la rosu urmeaza a intreprinde demersurile legale in vederea intabularii constructiei in cartea funciara. Agenție imobiliară Piatra Neamț .

Ce anume include o casă la roșu?

Denumirea de casa la rosu a pornit de la culoarea caramizilor din care acestea sunt construite, fiind vorba despre imobile care nu contin alte finisaje. Cu toate acestea, orice casa poate fi considerata la rosu intr-o anumita etapa, chiar daca este din caramida, beton sau orice alt material de constructii. Acestea sunt etapele sau partile care trebuie sa fie gata la receptionarea sau achizitionarea unei case la rosu :

  • turnarea fundatiei
  • ridicarea tuturor zidurilor de rezistenta
  • scheletul de rezistenta
  • plansee
  • cosuri de fum/ventilatii
  • izolatie
  • scari
  • structura acoperisului

Dupa cum spuneam, multe persoane prefera casele la rosu pentru pretul mai scazut, daca este vorba despre achizitia dupa constructie si în plus există posibilitatea realizării finisărilor și dotărilor conform cu dorințele sau nevoile dumneavoastră . Cu toate acestea ca în orice lucru sau acțiune , exista unele riscuri destul de importante .

Dezavantajele unei case la rosu

  • Posibilitatea ca hidroizolatia sa lipseasca la nivelul fundatiei
  • Erorile de constructie sunt de asemenea o problema, fiind greu de sesizat.
  • Au existat si cazuri in care adancimea fundatiei pe unele terenuri nu a fost adaptata tipului de constructie, provocand o instalbilitate mare a acesteia
  • Un client care achizitionaeaza o casa la rosu nu poate stii cu siguranta ce materiale de constructie au fost utilizate in ridicarea cladirii. Apoi, pentru acest aspect, calitatea materialelor este esentiala.

Avantajele unei case la rosu

  • Puteti beneficia, dupa ridicarea casei, de constructori specialiati in finisaje, pentru a putea face orice alegere in functie de gusturi si buget.
  • Aveti libertatea de a alege echipe specializate pentru instalatii termice si instalatii electrice, cat si alte proiecte de detaliu.
  • Alte avantaje pentru casele la rosu tin tot de partea financiara, prin prisma faptului ca nu aveti nevoie de o suma uriasa pentru investitie chiar de la inceput. Asta pentru ca o casa la rosu presupune mai multe etape, astfel ca puteti imparti bugetul in functie de fiecare.
  • Economisiti resurse importante, precum timp si bani, pentru obtinerea autorizatiilor necesare constructiilor, acestea fiind deja eliberate pentru o casa la rosu.

Daca va ganditi sa achizitionati o casa la rosu, este bine sa va documentati atent cu privire la mai multe aspecte. In principal, trebuie sa va interesati cu privire la constructorul care a realizat cladirea, in vederea obtinerii de informatii despre materialele folosite, stilul de lucru, cat si stadiul cladirii. Ca o metoda suplimentara de siguranta, nu strica sa cereti parerea unui expert in constructii, care poate realiza o analiza a casei, inainte de cumparare .

Indiferent că vorbim despre construcții vechi sau noi, apartamente sau case, sunt destul de multe detalii legale care ne pot scăpa. Peste tot în lume consultanța unui avocat specializat în tranzacții imobiliare este o necesitate. Acesta ne va ajuta să evităm capcane care ne-ar costa zeci sau chiar sute de mii de euro.

Finisajele reprezinta cea mai costisitoare și stresantă etapă in constructia unei case. Iata de ce ne luam un risc atunci cand ne decidem sa cumparam materialele si echipamente de protectie necesare sau sa angajam o firma de constructii. Aceste lucrari pot lua o parte mai mare din bugetul alocat initial. Este necesara o cercetare prealabila a pietei pentru a exclude aceste riscuri. Ne vom interesa care este pretul manoperei pentru o casa la rosu si vom decide in functie de buget. Contractul cu firma care efectueaza amenajarile trebuie bine pus la punct pentru a evita probleme ulterioare. Uși de garaj .

Documente necesare de adăugat la dosar pentru cumpărarea unei case la roșu sunt următoarele :

  • actul de proprietate asupra terenului,
  • extras de informare de la cartea funciara asupra imobilului, din care sa reiasa daca exista ipoteca sau privilegii (care sa ateste datorii) ale proprietarilor in favoarea constructorilor sau altor persoane;
  • autorizatia de construire – care trebuie sa fie valabila
  • cartea tehnica a constructiei
  • dovada platii emiterii autorizatiei de construire

La autorizatia de construire vor fi anexate avizele si acordurile stabilite prin certificatul de urbanism impreuna cu punctul de vedere al autoritatii competente pentru protectia mediului sau, dupa caz, actul administrativ al acesteia. Documentatia tehnica mai trebuie sa cuprinda proiectul de arhitectura, proiectul de rezistenta, proiectul de instalatii electrice, termice si sanitare plus devizul lucrarii.

Vanzatorul trebuie sa prezinte cumparatorului instiintarea privind data inceperii lucrarilor, transmisa catre inspectoratul teritorial in constructii, insotita de dovada achitarii cheltuielilor pentru controlul statului in amenajarea teritoriului, urbanism si autorizarea executarii lucrarilor de constructii, precum si instiintarea de incepere a lucrarilor transmisa catre autoritatea emitenta a autorizatiei de construire.

In cartea tehnica a constructiei vom gasi acte si documentatii privind constructia, emise in toate etapele realizarii ei – de la certificatul de urbanism pana la receptia finala a lucrarilor, fiind intocmita si completata pe parcursul executiei de toti factorii care participa la realizarea lucrarilor, prin grija dirigintelui de santier. Ulterior când doriți să realizați finisajele și să montați usi de garaj, rulouri exterioare, sisteme de aluminiu și automatizari  o să puteți alege executantul acestor lucrări din multitudinea de firme care au acest domeniu de activitate conform cu dorințele sau nevoile dumneavoastră .

Desi poate fi varianta cea mai ieftina, construirea casei in regie proprie nu este intotdeauna cea mai indicata. Acest lucru se aplica cu atat mai mult in cazul constructiilor la rosu, care presupun practic realizarea structurii de rezistenta a casei.

Fara experienta necesara, chiar si micile erori pot genera catastrofe sau probleme deranjante . Cu toate acestea, daca ati lucrat in constructii, ori ati asistat la realizarea unei constructii de case la rosu, in cazul acesta puteti explora varianta de a realiza investitia in regie proprie.

In plus, aveti in vedere ca, desi o parte din lucrari sunt efectuate pe santier, un astfel de proiect presupune planificare minutioasa inainte de demarare. Daca proiectarea o va realiza un arhitect, achizitia materialelor va reveni, de asemenea, in sarcina dumneavoastra.

Mai mult decat atat, de cele mai multe ori, constructiile in regie proprie se intind pe o perioada mai lunga de timp, ceea ce poate insemna costuri aditionale pentru mentinerea santierului. Nu in ultimul rand, retineti ca veti fi cei care isi vor asuma intreaga responsabilitate, atat in timpul constructiei, cat si ulterior.

Proprietarul casei la rosu va fi obligat să pună la dispoziţia cumparatorului, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii. In cazul incheierii contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul este obligat să îi dea cumpărătorului certificatul energetic în original.

Tarifele practicate de firme constructii case la rosu specializate difera, in general, in functie de complexitatea proiectului. Astfel, costul final va fi influentat de dimensiunea casei, materialele folosite, precum si eventualele cerinte suplimentare pe care le-ati putea avea.

Va recomandam, deci, sa luati legatura cu o echipa de profesionisti carora sa le indicati detaliile proiectului, pentru ca acestia sa va poata oferta in consecinta. Totusi, daca doriti un cost final al investitiei, trebuie sa stiti ca tariful pe metru patrat pentru construirea unei case la cheie variaza intre 350 si 450 de Euro.

Foarte important este să nu ne grăbim, să nu ne lăsăm presați de vânzător pentru a nu cere și verifica toate documentele legale sau să nu facem toate mențiunile necesare în actele legate de vânzare-cumpărare. Până la urmă, dacă buna credință ar fi suficientă, atunci nu am avea nevoie de contracte. Însă realitatea este că toate aceste proceduri și documente sunt create pentru a evita acea situație rară în care cineva dorește să ne ascundă detalii care ne-ar schimba decizia de achiziție sau prețul pe care sunt dispuși să îl plătim pentru casa dorită .

Acum la final după parcurgerea acestui articol putem afirma că în mod cert construirea unei case la rosu poate fi un proiect dificil, dar care aduce siguranta și în foarte multe cazuri și satisfactie. Totusi, pentru a ajunge la rezultatul dorit, amintiti-va intotdeauna de sfaturile sau recomandarile celor cu experiență în acest domeniu si nu faceti compromisuri in ceea ce priveste calitatea materialelor și a lucrărilor efectuate deoarece acestea pot aduce pagube însemnate în viitor și probleme destul de mari .