Cele mai des întâlnite portofele electronice


Contul bancar este evidența tranzacțiilor (intrărilor și ieșirilor) realizate de un singur titular. Acesta este reprezentat de un număr standard european denumit IBAN. Ca și principiu, portofelul electronic funcționează asemănător cu un cont bancar, pentru că acesta înregistrează intrările și ieșirile de resurse financiare ale utilizatorului.

Contul bancar este un identificator unic, indiferent de alte elemente. În cazul specific al standardului european IBAN, formatul șirului de caractere este conceput încât să minimizeze posibilele erori. La încasare , avantajul său este simplitatea, iar la plată faptul că identitatea exactă a plătitorului este transmisă către beneficiar. Acest aspect devine important în cazul serviciilor care acceptă plăți doar între conturile aceluiași utilizator.

Similitudinile dintre contul bancar și portofelul electronic sunt următoarele: ambele te ajută să tranzacționezi online sau fizic și ambele produse bancare pot fi utilizate ca și înlocuitor pentru numerar.

Deosebirile sunt următoarele:

Conturile bancare vă oferă un card pentru tranzacții și un număr de cont pentru tranzacționarea online și offline. De asemenea, majoritatea băncilor oferă o gamă completă de produse și servicii bancare, cum ar fi: produse de împrumut, conturi de economii, transfer și încasări de bani. În cazul portofelelor electronice, pe lângă depunerea de bani în portofelul tău electronic, trebuie să îl conectezi la un cont bancar sau card pentru a-l putea utiliza.

Ca principiu, portofelul funcționează exact la fel ca un cont – îi păstrează clientului o balanță de intrări vs. ieșiri. Ca funcționalitate este însă mai complicat decât în cazul conturilor. La primirea de bani, cel care îi trimite trebuie să specifice fără greșeală și ID-ul utilizatorului în câmpul de instrucțiuni. Iar la trimitere banii vor figura ca și cum ar fi venit de la operatorul serviciului, astfel că e de preferat ca la câmpul de instrucțiuni să fie specificat numele.

Cele mai utilizate portofele electronice 

PayPal

PayPal este un portofel digital cu ajutorul căruia se pot face plăţi în peste 25 de valute în peste 200 de ţări. Se pot efectua şi accepta plăţi prin intermediul site-ului web sau prin telefon, prin intermediul terminalului virtual PayPal care este uşor de configurat. Compania nu oferă doar portaluri de plată pentru tranzacţii online ci şi servicii de creditare şi finanţare.

Pentru siguranţa tranzacţiilor, plăţile electronice prin PayPal se fac fără a dezvălui detaliile cardului de credit sau ale contului bancar, iar informaţiile aferente tranzacţiei sunt criptate folosind cele mai avansate tehnologii. Fără a fi o bancă, compania este supusă mai multor reglementări prin care sunt guvernate băncile. Astfel, PayPal returnează fondurile cumpărătorilor care nu au primit bunurile achiziţionate.

Google Pay

Având la îndemână un smartphone cu Android puteţi face plăţi cu aplicaţia Google Pay în peste 30 de ţări. Acesta este un serviciu prin care plătiţi rapid şi sigur în locurile preferate, trimiteţi şi primiţi bani instantaneu, sunteţi scutiţi de taxe dacă utilizaţi ACH pentru a retrage fonduri, plătiţi cu telefonul oriunde sunt acceptate plăţi fără contact, obţineţi recompense şi carduri de loialitate pentru locurile unde aţi folosit aplicaţia, etc.

Pentru a utiliza acest serviciu este necesar să folosiţi amprenta, modelul, codul PIN sau Face ID la deschiderea aplicaţiei. Pentru siguranţa tranzacţiilor, când plătiţi cu telefonul Android, Google Pay partajează un număr de cont virtual în locul numărului real al cardului.

Apple Pay

Este un serviciu pe care pot beneficia utilizatorii de Iphone, iPad sau Mac fără să creeze un cont sau să completeze  formulare lungi. Din ce în ce mai popular în întreaga lume, acesta poate fi folosit, în ţară sau străinătate, în magazine, site-uri sau aplicaţii mobile care acceptă plăţi contactless sau serviciul Apple Pay, fiind un serviciu similar Google Pay.

Skrill şi Netteler

Sunt două portofele electronice în care îţi poţi păstra virtual banii. Portofelul este alimentat cu cardul sau prin transfer bancar, iar apoi poate fi folosit pentru cumpărături online, pentru plata de servicii sau pentru transferuri între utilizatori.

Aceste portofele electronice sunt printre primele care au pătruns în ţara noastră. Ele au fost folosite de jucătorii de poker online, pariuri sportive sau jocuri de cazino pentru a efectua tranzacţii pe site-uri de pariuri online . Metoda prezenta siguranţă şi era foarte rapidă, cu depuneri instant şi retrageri într-un timp foarte scurt. Şi astăzi, alături de PayPal şi PaysafeCard, Skrill şi Netteler rămân două dintre cele mai populare modalităţi de a alimenta conturile pe site-urile de jocuri de noroc online.

Avantajele utilizării unui portofel electronic

Caracteristicile portofelelor digitale aduc valoare atât pentru utilizatorii persoane fizice, cât și pentru companii. Iată lista celor mai semnificative:

·         Confortul – având cardurile conectate la portofelul electronic, nu este nevoie să ai la îndemână zeci de carduri și bani într-un portofel sau să pierzi timp căutându-le.

·         Urmărirea mai bună a cheltuielilor – informațiile despre toate tranzacțiile pe care le faci sunt stocate în aplicație, ceea ce îți permite să analizezi periodic. De asemenea, poți seta anumite limite în rețea pentru a vă împiedica să cheltuiți o sumă prea mare de bani.

·         Securitatea sporită – toate datele din aplicație sunt criptate și nu sunt trimise către părți terțe. Tranzacțiile trebuie confirmate cu parolă sau amprentă, așadar chiar și în cazul unui furt al telefonului, este aproape imposibil să accesezi portofelul electronic.

·         Economie de timp – portofelele electronice permit cozilor din magazine să se deplaseze mai eficient, pentru că plata se face rapid.

·         Cost – portofelele electronice sunt în general gratuite.

Cât de sigur este portofelul electronic

Portofelele electronice sunt adesea mai sigure decât un portofel normal pe în care aveți toate cardurile de credit, debit și numerar. Banda neagră magnetică de pe spatele oricărui card normal permite citirea cu ușurință a acestuia cu orice scaner magnetic. Acest lucru permite clonarea cardului în cazul pierderii acestuia.

Nu numai că portofelele electronice sunt bine protejate împotriva fraudei, însă tehnologia acestora de securitate este actualizată în mod permanent, tocmai pentru a oferi o protecție suplimentară. Această protecție include o experiență îmbunătățită a utilizatorului și o protecție mai bună a datelor personale. Când utilizați un cont PayPal sau Google Pay, toată activitatea financiară pe care o desfășori în aplicație este criptată.

Cu alte cuvinte, datele tranzacțiilor sunt bine împachetate într-un cod generat aleatoriu care le ascunde și le face inutile dacă sunt sparte. De exemplu, dacă ai un cont PayPal, toate datele tale sunt stocate pe un server securizat printr-un firewall care nu are o conexiune la internet – lucru care sporește siguranța.

Un sfat util este să descarci doar aplicațiile verificate și de încredere. O aplicație de fotografie poate fi distractivă și în trend, însă îți poate compromite restul aplicațiilor.

În final , ce este un portofel electronic

În România s-au lansat astfel de portofele de către Netopia mobilPay, aceasta fiind prima aplicație de acest fel. De asemenea, ulterior au apărut Romcard și Masterpass Wallet.

Astfel, portofelul digital este un card electronic prezent pe telefonul mobil, ușor de utilizat printr-o aplicație, securizat și pe înțelesul tuturor. Trendul ascendent în ceea ce privește utilizarea portofelelor electronice, companiile care lansează platforme digitale de plăți dar și acceptarea comercianților ne arată că tendința se va păstra și ușor-ușor tot mai puțini vor alege să facă plăți în numerar.